Gacka dolina kao idealan izlet u prirodu –  što posjetiti i gdje jesti

Objavljeno: 18. 08. 2024 - 2:52
Lika destination - Gacka dolina kao idealan izlet u prirodu –  što posjetiti i gdje jesti

Gacka dolina, nazvana po rijeci koja tamo teče, pruža nezaboravno iskustvo svakomu tko se tamo nađe. Sama rijeka Gacka, treća po veličini rijeka ponornica u Europi, nepresušan je izvor života i najčišće vode, a osim vode, ovaj kraj  može se pohvaliti i nevjerojatno čistim zrakom koji se posebice osjeti u dolini ove rijeke.

Budući da Lika malo pomalo postaje važna stanica turistima koji se žele odmoriti putujući kroz nju, sve više njih se odluči svratiti i pogledati što ovaj, još uvijek relativno netaknut dio svijeta, nudi. Tako su se  s vremenom u Lici iznjedrile razne ponude, atrakcije i aktivnosti u kojem će svaka osoba pronaći nešto za sebe. U nastavku vam donosimo neke od aktivnosti i mjesta koje ne smijete propustiti u svom prolazu kroz dolinu Gacke, kao i restorane koje vrijedi posjetiti.

Dolina Gacke kao stvorena je za aktivan odmor i uživanje u prirodi. Ako i samo putujete kroz nju autom, kroz prozor ćete vidjeti vrijedne ljude i bajkovite krajolike koji odišu mirnoćom kakvu samo Lika može ponuditi. No, Gacka je ipak stvorena za aktivan odmor pa tako i jedna obična šetnja uz obalu rijeke može pružiti odlično iskustvo. Za one željne avanture, ističe se uzbudljiva tura prozirnim kajakom po Gackoj, gdje možete vidjeti sve što se događa ispod vaših nogu dok istovremeno veslate i plovite ovom izrazito mirnom rijekom. Za one koji ipak preferiraju kopno, u ponudi je quad safari koji uključuje obilaske najatraktivnijih lokacija ovog dijela Hrvatske, a naravno moguće su i ture biciklom i električnim romobilom. Za što god se odlučili, nećete požaliti, a sve informacije o ovim i ostalim turama i aktivnostima možete pronaći na stranici Velebit aktivnosti.

Budući da je rijeka Gacka poznata po pastrvi koja u njoj raste 5 do 7 puta brže nego u bilo kojoj drugoj pastrvskoj vodi na svijetu, za ljubitelje ribolova ovo je raj na zemlji. Ribolovna sezona na rijeci Gackoj počinje 1. ožujka i završava 31. listopada, a jedini preduvjeti su ribolovna dozvola koju možete kupiti te obavezno poštivanje ribolovnih pravila ove rijeke.

Osim pastrve, Gacka dolina najpoznatija je po svojim vrilima (izvorima) koja kriju stare mlinove, a tri najpoznatija koja morate posjetiti su Majerovo, Tonković i Klanac vrilo, čiju je ljepotu teško opisati. Tamo će vam stari mlinari pokazati kako upravljaju mlinovima i kako se dobiva namirnica koju svakodnevno koristimo, a to je brašno. Naravno, brašno, kao i druge tradicionalne i domaće proizvode tu možete i kupiti.

Upravo se od ovog brašna malo dalje sprema vrhunska pizza kakvu još niste probali. Pizzerija Ruspante u Sincu na odličan i jedinstven način spojila je tradicionalno i moderno pa tako ovdje možete isprobati pizzu s dimljenom pastrvom ili janjetinom. Upravo su originalnost i činjenica da sve sastojke nabavljaju u susjedstvu i od OPG-ova diljem Like, posebnost ove pizzerije u koju dolaze ljudi iz svih dijelova Hrvatske.

Ako ipak niste raspoloženi za pizzu, u Bistrou Ribič, smještenom u Otočcu, uz samu obalu Gacke pronaći ćete bogat izbor tradicionalnih jela, specijaliteta od pastrve, ali i širok izbor ribljih i mesnih jela koja, uz bogate porcije, zadovoljavaju i najzahtjevnije gurmane.

Malo dalje u Otočcu, u hotelu istog imena, restoran Zvonimir također nudi autohtona lička mesna jela pripremljena od domaćih namirnica i po starim recepturama, nezaobilaznu pastrvu, ali i klasična moderna jela po narudžbi.

Ako ne znate kuda biste za vikend, ova dolina između Velebita i Kapele odličan je izbor za uživanje u netaknutoj prirodi, koje je iz godine  u godinu u svijetu sve manje, a brojne ponude i lokacije koje ćete ovdje pronaći pružit će vam pravi doživljaj kršne i ponosne nam Like.

 

Preuzeto s: Najbolje iz Like.

  Vijesti - Sve