Klaster Lika Destination: Sinergija prirode, kulture i održivog razvoja

Objavljeno: 01. 10. 2024 - 12:53
Lika destination - Klaster Lika Destination: Sinergija prirode, kulture i održivog razvoja

U srcu Hrvatske, gdje se spajaju planinski vrhovi, prostrane šume i bistre rijeke, nalazi se Lika – regija koja nosi bogatu povijest, kulturno nasljeđe i netaknutu prirodu. Ovdje je osnovan klaster Lika Destination, koji je postao simbol održivog razvoja, ujedinjujući lokalne zajednice, poduzetnike i ljubitelje prirode u zajedničkom cilju – očuvanju i promociji autentične Like.

Vizija koja povezuje tradiciju i budućnost

Vizija klastera Lika Destination temelji se na ideji održivosti, harmoniji s prirodom i očuvanju kulturnih vrijednosti. U svijetu koji se suočava s izazovima masovnog turizma i devastacije prirodnih resursa, Lika Destination pruža alternativu: autentičan doživljaj prostora u kojem priroda diktira tempo, a lokalna zajednica oblikuje razvoj. Ovdje turizam nije samo gospodarska aktivnost već alat za očuvanje prirodnog i kulturnog identiteta.

Održivo istraživanje ljepota Like

Lika je dom nekih od najprepoznatljivijih prirodnih ljepota Hrvatske poput Nacionalnog parka Plitvička jezera, jednog od najstarijih i najljepših nacionalnih parkova u Europi, te Parka prirode Velebit, rezervata biosfere pod zaštitom UNESCO-a. Međutim, Lika nudi mnogo više od poznatih turističkih destinacija. Klaster Lika Destination aktivno promovira manje poznata mjesta i aktivnosti koje omogućuju dublje uranjanje u lokalni život, poput planinarenja po skrivenim stazama Velebita, posjeta ekološkim farmama ili sudjelovanja u tradicionalnim radionicama.

Ovakav pristup turizmu ne samo da potiče održivost već omogućuje posjetiteljima da dožive Liku na osobniji i značajniji način, ostavljajući pozitivan trag i u sebi i u zajednici koju posjećuju.

Lika Quality: Brend autentičnosti i kvalitete

Jedan od najvažnijih projekata klastera Lika Destination je “Lika Quality” – sustav koji je osmišljen kako bi označio izvrsnost lokalnih proizvoda. Pod ovim sustavom okupljeni su proizvođači s područja Like koji uzgajaju i proizvode autohtone proizvode poput ličkog sira škripavca, meda, suhomesnatih proizvoda, voćnih i povrtnih prerađevina te rukotvorina.

Lika Quality ne jamči samo kvalitetu, već i održive metode proizvodnje koje poštuju prirodni ciklus i lokalne tradicije. Kupnjom ovih proizvoda posjetitelji ne dobivaju samo ukusne i kvalitetne suvenire, već i priliku da podrže lokalne proizvođače i sa sobom ponesu djelić autentične Like.

Edukacija i povezivanje za jaču zajednicu

Klaster Lika Destination prepoznaje važnost kontinuirane edukacije i umrežavanja svih dionika u destinaciji. Organiziraju se radionice, seminari i edukativne ture za lokalne poduzetnike, ugostitelje i ostale dionike u turizmu. Ovi događaji osiguravaju prijenos znanja, razmjenu iskustava i jačanje kapaciteta zajednice za suočavanje s izazovima modernog turizma i ekonomskog razvoja.

Kroz ovakve inicijative, klaster osnažuje zajednicu i stvara mrežu suradnje koja omogućuje zajednički napredak i dugoročnu održivost. Osim toga, klaster Lika Destination aktivno surađuje s obrazovnim institucijama kako bi mlade educirali o važnosti očuvanja prirode i kulturne baštine, kao i o prilikama koje nudi održivi razvoj.

Budućnost je održiva: Inspiracija i izazovi

Lika Destination nije samo priča o turizmu već o inovativnom pristupu upravljanju prostorom i resursima. Ovdje su priroda, kultura i lokalna zajednica u središtu svakog projekta i inicijative. Na tom putu, izazovi su brojni – od klimatskih promjena do ekonomskih i demografskih pitanja – ali klaster ostaje predan svojoj misiji stvaranja ravnoteže između razvoja i očuvanja.

Inspirirajući druge regije u Hrvatskoj i šire, klaster Lika Destination pokazuje da je moguće istovremeno njegovati gospodarski rast i očuvati ono što je najvažnije – naš planet i naše korijene.

 

 

Preuzeto s: Dobra strana Hrvatske.

 
  Vijesti - Sve