Nacionalni park Plitvička jezera: Primjer održivosti u hrvatskom turizmu

Objavljeno: 13. 08. 2024 - 2:17
Lika destination - Nacionalni park Plitvička jezera: Primjer održivosti u hrvatskom turizmu

Nacionalni park Plitvička jezera već godinama teži postizanju ravnoteže između ljudi, prirode i gospodarskog razvoja. Iako se danas puno govori o održivom poslovanju, rjeđe se spominju konkretne mjere koje se provode u praksi. Održivi razvoj, koji obuhvaća zaštitu okoliša, društveni napredak i gospodarski rast, predstavljaju veliki izazov, posebno u kontekstu očuvanja prirodne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Tijekom svojih 75 godina postojanja, Nacionalni park Plitvička jezera postupno je uvodio održive prakse, za što je 2023. godine zaslužio srebrnu nagradu Green Destinations za održivost. Ova se nagrada obnavlja svake dvije godine, što zahtijeva kontinuirani rad na održivosti kao jedini način za pozitivan utjecaj na svijet.

Pod vodstvom ravnatelja Tomislava Kovačevića, Nacionalni park Plitvička jezera postao je istaknuti primjer održivog razvoja u hrvatskom turizmu. Kovačević je igrao ključnu ulogu u implementaciji brojnih održivih praksi koje su unaprijedile očuvanje prirodne baštine i smanjile ekološki otisak parka. Njegov doprinos uključuje inicijative kao što su uvođenje LED rasvjete, nabavka električnih vozila i brodova, te razvijanje sustava rezervacija za kontrolu masovnog turizma.

Kroz ove mjere, park ne samo da smanjuje emisije stakleničkih plinova i otpad, već i promiče edukaciju posjetitelja o važnosti zaštite okoliša. Pod Kovačevićevim vodstvom, Nacionalni park Plitvička jezera ostvaruje ravnotežu između očuvanja prirode i održivog turizma, što je prepoznato i nagrađeno srebrnom nagradom Green Destinations za održivost.

Infrastruktura Parka, poput drvenih staza i pristaništa za brodove, prilagođena je očuvanju prirodne ljepote. Već 1976. godine zatvorena je cesta koja je prolazila kroz Park, kroz zonu jezera, dok su prva dva električna čamca isplovila na jezero Kozjak 1977. godine. Ti čamci i dalje plove, predstavljajući retro atrakciju za posjetitelje.

djelatnike koji putuju iz udaljenih mjesta unutar 60 km od Parka, organiziran je prijevoz autobusima, čime se smanjuje broj osobnih automobila u Parku i emisije stakleničkih plinova. Park je također kroz procese zelene nabavenabavio električna vozila za prijevoz malog otpada i prtljage, kao i nekoliko električnih i hibridnih automobila za različite svrhe.

Odjel zaštite Parka kontinuirano održava edukativne radionice i programe za posjetitelje kako bi se podigla svijest o zaštiti prirode. Kroz ponudu paketa koji uključuju više noćenja u Parku, ulaznice i pristup drugim turističkim sadržajima u okolici, posjetitelji se potiču na duži boravak.

Masovni turizam predstavlja ekološki izazov, zbog čega je uveden sustav rezervacija određenog broja ulaznica po satu, kao i cjenovna politika s različitim dnevnim i sezonskim cijenama kako bi se smanjila gužva u zoni jezera. Osim toga, provode se ankete gostiju radi prikupljanja povratnih informacija i poboljšanja iskustva posjeta.

Godine 2018. uvedena je LED rasvjeta koja troši 50% manje električne energije i dodatno smanjuje utjecaj na okoliš. Ova rasvjeta noću radi s 40% intenziteta, što je povoljnije za floru i faunu.

Smanjenje otpada također je prioritet Parka, koji razvrstava otpad po kategorijama poput papira, stakla, plastike, metala, tekstila, elektroničkog otpada, gume, biootpada i glomaznog otpada. Uvođenjem biorazgradive ambalaže 2015. godine započeo je proces postupnog izbacivanja plastike iz poslovanja.

Od 2018. godine, Park posjeduje ZelEn certifikat koji potvrđuje da se 100% električne energije koristi iz obnovljivih izvora. Ovaj se certifikat obnavlja svake godine, potvrđujući da Park nabavlja električnu energiju iz certificiranih elektrana s minimalnim utjecajem na okoliš.

Ponašanje posjetitelja regulirano je Pravilnikom o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Plitvička jezera. Pravila su jasno navedena na službenim stranicama Parka, u brošurama i na ulaznicama. Iako se zabrane poput oštećivanja drveća, bacanja smeća, uznemiravanja ili hranjenja životinja i plivanja čine očitima, ipak se susreću s njihovim kršenjem.

Nacionalni park Plitvička jezera ima još dug put pred sobom, ali polako podiže svijest među posjetiteljima i lokalnom zajednicom o važnosti održivog pristupa koji će pomoći postići ravnotežu između ljudi, prirode i gospodarskog razvoja.

 

 

Preuzeto s: Najbolje iz Like.

  Vijesti - Sve