Predavanje o sustavu Lika Quality te razvoju agroturizma u Lika destinaciji
Klaster Lika Destination i Lokalna akcijska grupa Lika (LAG LIKA) održali su ukupno 6 predavanja o projektu integralnog gospodarskog razvoja INTEGRA LIKA 2020, regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality te mogućnostima korištenja podmjera 6.2. i 6.4. iz Programa ruralnog razvoja RH, odnosno mogućnostima razvoja agroturizma u Lika destinaciji. Predavanja su održana u razdoblju od 20.11. 2017. do 07.12.2017., godina, i to redom u: Otočcu, Gospiću, Korenici, Gračacu, Plaškom i Saborskom. Proizvođači hrane kao i iznajmljivači koji su sudjelovali na predavanjima su vrlo dobro prihvatili ovakvu inicijativu te će se, sudeći prema raspravi koja se povela nakon predavanja, velik broj njih pridružiti sustavu Lika Quality te sudjelovati u natječaju za potpore za razvoj agroturizma. Voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević predstavio je rezultate postignute projektom „INTEGRA LIKA 2020“. Naglasio je kako je važno javnost i sve zainteresirane upoznati s detaljima svih projekata, ako želimo povući što više sredstava za razvoj agroturizma. „Tu je važno znati kakve goste želimo, kakvu kategorizaciju želimo i cijela priča o brendiranju mora biti jasna i dostupna svima. Iza Nove godine očekujemo raspisivanje natječaja za ulazak u sustav Lika Quality, a cilj nam je dobiti što više proizvoda u tome sustavu kako bismo certificirali restorane koji bi servirali takve vrhunske proizvode.“ S obzirom na skoro objavljivanje Javnog poziva za pristupanje regionalnom sustavu kvalitete Lika Quality, detalje o načinu ulaska u sustav i njegovoj strukturi predstavila je voditeljica klastera Petra Butković. Ivana Starčević, stručna suradnica u LAG-u LIKA objasnila je niz detalja o načinima stjecanja potpora za nepoljoprivredne djelatnosti i mogućnostima razvoja agro-turizma. Podsjetimo, još prije više od dvije godine pokrenut je projekt INTEGRA LIKA 2020 koji za cilj ima brendirati Liku i podvelebitsko primorje kao jedinstvenu turističku destinaciju. Destinacija će se brendirati temeljem zaštićenih prirodnih područja kojima zaista obilujemo te kroz gastro ponudu koja je također jedinstvena.