Zašto posjetiti Liku ovog ljeta? Pogledajte samo ove bajkovite lokacije

Objavljeno: 23. 07. 2024 - 3:16
Lika destination - Zašto posjetiti Liku ovog ljeta? Pogledajte samo ove bajkovite lokacije

Najčešća asocijacija vezana uz Liku su Plitvička jezera i Rastoke o kojima smo već više puta pisali. Sve koji se u ovim ljetnim mjesecima na putu prema moru ili s mora odluče upoznati s ljepotama ovog dijela Hrvatske, između ostalog, očekuju Baraćeve špilje i Gacka dolina koji će ponuditi osvježenje u vrućim danima. U vodiču koji vam donosimo u nastavku provjerite i ostale prijedloge lokacija zbog kojih se vrijedi zaustaviti ili, dapače, na put krenuti ciljano zbog njih.

Izlet u Liku: Znamenitosti i lokacije koje trebate posjetiti

Baraćeve špilje

Gdje se nalaze: Rakovica
Što nude: Pod stručnim vodstvom upoznat ćete se s tisućljetnom poviješću nastajanja špilje, vrijednim arheološkim nalazima te otkriti brojne kamene spomenike i nekadašnje stanište špiljskog medvjeda. Za sve posjetitelje u ponudi imaju i tri pješačke staze sa startom i ciljem na izletištu Baraćevih špilja. Sve informacije o vremenu posjeta kao i cijenama ulaznica pronaći ćete ovdje.

 

Dolina Gacke

Gdje se nalazi: Otočac
Što nudi: Tijekom izleta u dolinu Gacke prošetajte oko jezera s izvorištima. Ljepotu prirode doživite tijekom vožnje na biciklu ili kajakom po Gacki. Na Majerovu vrilu ćete vidjeti sam proces proizvodnje brašna. U Muzeju Gacke možete razgledati arheološku, povijesnu i etnografsku zbirku iz tog kraja. Ako želite uživati u pogledu na dolinu i rijeku, tu je vidikovac Centra za autohtone vrste riba i rakova. Osim po pastrvi iz Gacke ovaj kraj je poznat i po pizzi kojom se možete počastiti u pizzeriji Ruspante u Sincu.

 

Memorijalni centar Nikola Tesla

Gdje se nalazi: Smiljan
Što nudi: U memorijalnom centru koji je otvoren povodom 150. godišnjice Teslina rođenja prezentira se zavičaj s kojim se Tesla poistovjetio, iz kojega je potekao te dobio ideje za svoje prve izume. To je mjesto gdje je veliki genije učinio prve korake prema najvećim dostignućima koji su promijenili čitav svijet. Cijene ulaznica i radno vrijeme centra pronaći ćete ovdje.

 

Stari grad Drežnik

Gdje se nalazi: Rakovica
Što nudi: Stara obrambena utvrda iz 12. stoljeća svjedok je burne prošlosti ovog kraja. Kako zbog obnove još uvijek nije moguće istražiti unutrašnjost kule, s proplanka na kojem se utvrda nalazi pruža se panoramski pogled na rijeku Koranu i okolicu. Nakon šetnje ili vožnje biciklom po jednoj od ruta počastite se ličkim specijalitetima.

 

Ranch Dolina jelena

Gdje se nalazi: Rakovica
Što nudi: U ovom zoološkom vrtu na otvorenom susrest ćete se sa srnama, košutama i jelenima lopatarima koji jedu iz ruke. Nakon obilaska Rancha koji traje oko sat i pol okrijepite se domaćim specijalitetima, prirodnim sokovima i rakijom koje proizvode obitelj Bićanić kao i susjedna obiteljska gospodarstva. Posjet je potrebno rezervirati putem maila. Sve informacije o Ranchu pronaći ćete ovdje.

 

Rizvan City

Gdje se nalazi: Selo Rizvanuša kod Gospića
Što nudi: Nedaleko od Gospića nalazi se pustolovno-izletnički centar s mnoštvom aktivnosti kao što su speleoavantura, divovska ljuljačka, zip line, adrenalinski park, quad safari i dr. Za upoznavanje tog kraja možete unajmiti e-bicikl. Tko želi produžiti boravak može rezervirati bungalov ili sobu, ali i kampirati. Sve o ponudi saznajte ovdje.

 

Utočište medvjeda Kuterevo

Gdje se nalazi: Otočac
Što nudi: Kuterevo je još jedno zanimljivo mjesto koje možete posjetiti u Lici. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i samim medvjedom. Posjete se u ljetnim mjesecima preporučuju tijekom ranog prijepodneva ili kasnog popodneva.

 

Pećinski park Grabovača

Gdje se nalazi: Perušić
Što nudi: U ponudi parka koji je prepoznat kao destinacija za aktivni odmor osim špilje Samograd tu su još i tri poučne staze različite duljine, dječja igrališta, biljni vrt s hobitskom kućicom, osmatračnica za ptice sa šumskim orguljama te brojni drugi sadržaji. Ako želite posjetiti špilju Samograd to možete samo uz pratnju vodiča. Sve informacije parku kao i o cijenama ulaznica pronađite ovdje.

 

Uvala Zavratnica

Gdje se nalazi: Jablanac
Što nudi: Do uvale koja je sastavni dio Parka prirode Velebit dolazi se pješčanom stazom iz istoimenog sela. Ljubitelje biljnog svijeta tu očekuje čak 129 vrsta različitog raslinja među koje se ubraja i velebitska degenija. U Uvali se mogu vidjeti i ostaci ratnog broda iz 1944. godine.

 

Preuzeto s: Telegram.hr

 
  Vijesti - Sve